Gezondheidsverklaring ORV eenvoudiger per 2012

donderdag, 29 december 2011

Er komen aparte formulieren voor levensverzekeringen en aov's, zodat niet-relevante vragen niet langer ingevuld hoeven te worden. De gezondheidsverklaring die consumenten moeten invullen bij het aanvragen van een levensverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering, wordt een stuk eenvoudiger.

De grootste wijziging betreft echter het laten vervallen van alle vragen over de ziektevoorgeschiedenis van familieleden, de zogeheten familie-anamnese.

Dat zijn het Verbond van Verzekeraars en de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad (CG-raad) met elkaar overeengekomen. Op de nieuwe formulieren, die direct na de jaarwisseling in gebruik worden genomen, zal een fors aantal vragen ontbreken.

Deze vragen, bijvoorbeeld naar het voorkomen van hart- en vaatziekten in de familie, werden vaak als belastend en niet ter zake doend ervaren.

Hoewel de ziektegeschiedenis in familieverband wel invloed kan hebben op het ziekterisico, hebben verzekeraars besloten deze vragen te laten vervallen. Andere veranderingen betreffen het schrappen van de vraag naar bloedonderzoek en het bij de gewone ziekten onderbrengen van HIV.

« Terug naar nieuwsoverzicht