Alimentatie verzekeren met ORV

vrijdag, 21 mei 2010

Bij het afsluiten van een alimentatieverzekering (overlijdensrisicoverzekering die de alimentatiebetaling veilig stelt), wordt uitgerekend hoeveel partner- en kinderalimentatie er in totaal, over alle jaren gemeten, moet worden betaald.

Dit totaalbedrag alimentatie kan worden verzekerd. Er kan desgewenst een lager bedrag verzeker worden door bijvoorbeeld rekening te houden met een partnerpensioen.

Bij overlijden van de alimentatiebetaler ontvangt de verkrijger van de alimentatie tot de einddatum het verzekerde alimentatiebedrag voor de duur van de alimentatie. Dit geldt ook voor de alimentatie van het kind. U kunt de alimentatie verzekeren door het afsluiten van een dalende ORV (overlijdensrisicoverzekering).

Een ORV als alimentatieverzekering kent twee uitkeringsvarianten:

1. Periodieke betaling vanuit de alimentatieverzekering per maand of per jaar
2. Betaling vanuit de alimentatieverzekering ineens

Belangrijk te weten bij een alimentatieverzekering
Het verzekeren van de alimentatie is alleen mogelijk voor het geval van overlijden. Verzekeren van de alimentatie bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid is niet mogelijk.

Voor het afsluiten van de alimentatieverzekering dient door de alimentatieplichtige een gezondheidsverklaring te worden ingevuld.

Wie ontvangt de uitkering en wie betaalt de premie voor de alimentatieverzekering?
Bij het afsluiten van de alimentatieverzekering is het van belang dat de verzekeringsaanvraag (polisredactie) juist is opgesteld, anders kan dit fiscale gevolgen hebben. Bespreek dit goed met uw advocaat.

Tip: lees ook Alimentatieverzekering voor zekerheid bij scheiding


« Terug naar nieuwsoverzicht