Erfbelasting ORV voorkomen

woensdag, 12 mei 2010

Bij partners die zijn gehuwd in gemeenschap van goederen, heeft er altijd een onttrekking aan het vermogen plaatsgevonden als er een uitkering plaatsvindt uit een ORV.

Om er voor te zorgen dat de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering bij partners die niet zijn gehuwd in gemeenschap van goederen buiten de heffing van de erfbelasting blijft, dient er aan onderstaande eisen te worden voldaan:

• De premieverschuldigdheid moet blijken uit de polis. Wie van de partners feitelijk de premie betaalt is niet van belang. Diegene die de premie betaalt krijgt namelijk een vordering op de andere partner.
• Het huwelijksgoederenregime of het samenlevingscontract dient de constructie te kunnen dragen.

Hierbij moet gedacht worden aan de verrekenbedingen. Bij bijvoorbeeld een finaal verrekenbeding zal bij overlijden van een van de partners verrekend worden alsof de partners gehuwd waren in algemene gemeenschap van goederen. Hierdoor zal de helft van de tijdens de huwelijkse periode betaalde premie betaalt zijn door de partner die is overleden. Dit betekent dat er “iets” aan het vermogen van de erflater is onttrokken.

Het is dus van belang dat u naast het “kruislings” afsluiten van de risicoverzekeringen (en ook op de verschuldigdheid van de premie) let op de voorwaarden van uw samenleving/huwelijkse voorwaarden.

« Terug naar nieuwsoverzicht