Verschillen ORV meer dan premie alleen?

woensdag, 3 maart 2010

Bij het afsluiten of oversluiten van een ORV (overlijdensrisicoverzekering) is vaak het belangrijkste onderdeel een goedkopere ORV afsluiten ofwel een lagere zo niet de laagste premie zoeken. Premievergelijking van ORV's helpen hier eenvoudig bij. Toch zijn er meer verschillen dan enkel premieverschillen tussen de goedkoopste ORV's. Het kiezen van de beste ORV kan prioriteit hebben.

Onderstaand treft u een verzameling van kenmerkende verschillen ORV (overlijdensrisicoverzekeringen)

Van niet-roker naar roker tijdens de looptijd
Was de verzekerde bij het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering niet-roker maar gaat deze tijdens de looptijd wél roken? Geef dit altijd door aan de verzekeraar anders kan bij overlijden de verzekeraar de uitkering extreem verlagen en in sommige gevallen zelfs weigeren uit te keren.

Van roker naar niet roker tijdens de looptijd
Was de verzekerde bij het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering roker en is deze tijdens de looptijd op enig moment langer dan 24 maanden gestopt met roken? Geef het door aan de verzekeraar en meestal daalt dan de premie naar het lagere niet-rokers tarief.

Jaarlijkse verhoging verzekerd bedrag zonder aanvullende vragen
Er zijn overlijdensrisicoverzekeringen waarbij jaarlijks het verzekerde bedrag met een bepaald percentage verhoogd mag worden zonder dat er opnieuw of aanvullende gezondheidsvragen komen.

Dalende premie tijdens de looptijd
Het is mogelijk een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten waarbij in de toekomst de premie automatisch verlaagd wordt als de risicotarieven verlaagd worden. Met een dergelijke product profiteert de verzekeringnemer dus automatisch en worden trouwe klanten beloond door de verzekeraar. Dalende tarieven worden doorgaans alleen voor nieuwe klanten aangeboden.

Hoge eindleeftijd overlijdensrisico gewenst
Bij de meeste overlijdensrisicoverzekeringen is de eindleeftijd 75. Bij een enkele verzekeringen tot 80 jaar en bij één aanbieder kan het overlijdensrisico tot 85 jaar verzekerd worden. De aanvangsleeftijd van een overlijdensrisicoverzekering moet meestal tussen maximaal 65 en70 jaar zijn.

De 'en-bloc' clausule of ‘is mijn premie de hele looptijd gelijk’Veel overlijdensrisicoverzekeringen hebben de 'en-bloc' clausule in hun voorwaarden staan, waardoor de verzekeraar het recht heeft om in bepaalde gevallen de premie tussentijds te verhogen. Als de verzekeringnemer het niet eens is met de premieverhoging kan hij de verzekering stopzetten. Is hij of zij in de tussentijd ziek geworden dan is dit lastig. Ook al omdat hij of zij ouder is geworden, is het op dat moment nadelig, er gaat immers bij een nieuwe verzekering meer premie betaald worden. De premievergelijking toont duidelijk welke verzekeraars deze nadelige clausule wel en niet hebben.

Snelheid van acceptatie en actieve dekking overlijdensrisico
De meeste overlijdensrisicoverzekering worden met papieren aanvraagformulieren verwerkt. Een van de door ons aangeboden overlijdensrisicoverzekeringen kan online binnen een kwartier actieve dekking en acceptatie geven, mits de gezondheid van verzekerder dit toelaat. Bijvoorbeeld voor een hypotheekdekking kan deze snelle beoordeling onnodige vertragingen voorkomen.

Militair, piloot of gevaarlijk beroep
Voor specialistische beroepen met bijzondere risico’s in relatie tot de overlijdenskans hebben voorwaarden ook verschillen. Er zijn uiteraard overlijdensrisicoverzekeringen die een dergelijk beroep uitstekend verzekeren, anderen accepteren de aanvraag wel maar geven een verlaagde of beperkte uitkering.

Overlijdensrisicopremie met of zonder provisie
Voor alle nieuw afgesloten overlijdensrisicoverzekeringen betaalt de verzekeraar een provisie beloning aan de bemiddelaar. Deze provisie zit in de verzekeringspremie. Sommige verzekeraars bieden de premie van hun overlijdensrisicoverzekering ook zonder provisie aan waarbij dan eenmalige afsluitkosten berekend worden. De premie daalt dan meestal zo’n 15%. Het premievergelijk toont de totale kostenverschillen tijdens de looptijd. De verzekering wordt er niet anders door, alleen goedkoper.

Kies de beste én goedkoopste ORV na een premievergelijk ORV van alle overlijdensrisicoverzekeringen, ook provisieloos (= netto premie orv).

« Terug naar nieuwsoverzicht